Boksing i Patong

Villa in  chaam

Cha-Am Thailand

Lagt til på www.berlingske.dk 5. desember 2003 kl. 22:30

 Varm vinterdager  Av Jan Hedegaard 

Vi dro til boksing i Patong og med et dykkerskip til Simililan Islands. Sesongen har nettopp startet i Thailand, og slutter bare når det er vår i Danmark. 

Musikken - en skarp fløyte og en tromme - kunne høres helt ut av parkeringsplassen, hvorav de fleste bestod av vannrør fra ettermiddagens tropiske skylling.

Den siste delen av veien til Phuket Boxing Stadium var boder med snacks, leker og sigaretter. Fra utsiden så det ut som et varehus hvis du savnet neonskiltet med 'Phuket Boxing Stadium' på fasaden. Billettene koster 500 baht (liten 100 kr.) For europeerne og 100 baht (liten 20 kr.) For lokalbefolkningen.

Midt i hallen ble boksing lagt på sementgulvet. Omkring sto stua hagestoler av plast med tall på. På gavlen hang et bilde av kongen og hans dronning. Musikken lød enda mer påtrengende, og i taket dumpet propellene ineffektivt i den tunge luften.

Rett ved ringsiden var dommerne, de sekundære og de grove fansen. Den sistnevnte ropte, spytt og bøyde og drakk den freaky mekong whisky og la seg rive mer og mer ettersom kvelden utviklet seg og de ble mer og mer fulle.

Det var fortsatt tidlig på kvelden, og deltakerne ble eldre og tyngre som kvelden gikk forbi. To gutter i alderen 10-12 kom inn i ringen og begynte seremonien før kampen. De hadde et par mor sokker, et farget bånd, hodet og bandet av armen med et lite Buddha bilde. Begge ville bringe lykke og guddommelig beskyttelse.

De knelte hendene sammen og bøyde hodet tre ganger for å ære sine elever og be om seier og beskyttelse. Sekundene fjernet pandebandene etter en kort bønn før kampen startet. Overkroppen av guttene og deres lange armer ble smurt i olje. De hadde på seg boksehansker og flekkede nylon shorts. Ingen støvler på føttene. Kapteinen gjorde sin innledende sjekk og la merke til om begge stridsmennene hadde på seg klær.

Boksing i Patong

 

Ett slag av en klokke indikerer at kampen er i gang. Først danset de rundt hverandre og så hverandre plutselig og så falt spark og slag.

Blås og hals med knær, albuer, ben og skuldre er tillatt, og hver gang publikum vandret, vandret tilskuerne entusiastisk. Glatt og hastighet bestemte kampen, og i mellomtiden spilte musikken kontinuerlig. Det økte og reduserte i volum og intensitet med hendelsene i ringen.

Det var fem runder med tre minutters varighet med to minutter i mellom. Når klokken hadde hørt, ble en stor metallskål kastet inn i ringhjørnet og et plastkammer ble plassert på den. Etter dette ble boksen løftet opp og ble til skam, hvorpå sekundene gned og masserte musklene med is og isvann.

De nye Kanariøyene

Phuket er den lille tropiske øya som henger som en juvel i det sørlige Thailand mellom Burma og Malaysia overfor Andamanhavet. Mange skandinaver bruker det i dag som du brukte til å bruke Canary Islands i oldtiden. Et solrikt, varmt og eksotisk alternativ til kaldt, mørkt og regn. Høysesong strekker seg fra desember til april.

Patong er øyas brølende turistmål, hvor du er tiltrukket eller avstøt, og du vet hva du er. Her er dyre sjømat og fiskerestauranter, skreddere for håndjern for ingen penger og butikker med pol for ingen penger i det hele tatt. Nesten. Det er boder med glitrende eksemplarer og suvenirer på en stripe. Det er et tilbud for tradisjonell, ikke-kvalmende thaimassage, og det er et tilbud om tradisjonell - frøken - thaimassage.

Det er Bangla Road og tre lignende gater med høyt dunkende pops, barer, skierlevn og fotografer som tilbyr nattens gjester et bilde med et dopet dyr på armen: en ape, en leguan eller en ørn. Ofte er det truede dyr - i det minste er det misbrukte dyr - så vær ikke. Og ja, det er spesielt sårbare jenter og gutter som er engasjert i prostitusjon.

Det er billige hoteller, og det er dyrene som ligger rett ned til stranden. Byen har en fin sandstrand for å svømme og varmtvann å svømme inn. På stranden er det solsenger til leie i første rad etter surfen og i neste rad med strandbarer.

I nummer seks, "Chez Bernard", med den franske verten, er det en følelse av humor og atmosfære, om du sitter og lener seg på en seks prosent Singha-øl eller det litt alkoholholdige og mer givende Singha Gold. Også maten er utmerket.

Monsieur Bernard selv med skulderlangt brunt, litt bleket hår ser ut som en aldrende muskete i badebukser. Han personifiserer selve begrepet "laid back". Hvis jeg forsto det riktig, ville Bernard ha vært veteran av krigen i Fransk Indokina, men han har sikkert vært veteran for en Vietnam-demonstrasjon rundt 1970.

Like utenfor Patong møtes turen til Phuket også med en fascinerende merkelig kultur. Oranged buddhistiske munker som går i vei og hus med små, fantastiske hus foran.

Hvis det er bygninger, er det også pusterom, og de hevder en fremtredende plassering. Ellers kan brennevinene fare inn i levende, og blandingen er ikke hensiktsmessig. Det er selv slik at hvis et hus utvides, blir luftveiene utvidet tilsvarende. Av samme grunn har hotellene store, fantastiske hus på opptil 100 kvadratmeter i hagen.

Et dyrt men humanistisk dykk

Et annet alternativ er å dykke på Similan øyene med for eksempel "Viking of the Orient". Eieren er norsk og heter Einer Meling. Fem dager koster mellom 900 og 1400 dollar. Deretter blir alt også betalt: Kurs, dykking, hytter, catering ...

Et opphold på dykk båten er et opphold i et lite stykke velorganisert vestlig kultur midt i asiatiske rikdom. Ombord er det romslige tomannshytter med privat toalett og bad for gjestene. Det er bespisning i salongen og på dekket dekk, og besetningen er både trente søfolk og vrakeksperter.

Skibets maskot, det burmesiske skipsvrak Enchief - navnet betyr "fugl" - fulgt med skipet. Han og noen andre Burma-gutter spilte fotball på stedet der skipet ble bygget. Og Einar Meling, nordmannen som la skipet bygge, la merke til at de fortsatte å spille fotball etter at de thailandske barna hadde begynt på skolen.

Burmese folk har ingen rettigheter i Thailand, så Einar Meling ansatt en lærer, kjøpte bøker og undervisningsmaterialer, og startet en skole for guttene ved siden av "Viking of the Orient" mens de sakte tok form. Da Nok ble 16, var skipet ferdig og han signerte samme dag.

Den karismatiske Einar Meling var - kort - på 80-tallet kjent som Mr. Røykvarsler i Norge. Han var mannen bak oppfinnelsen av batteridrevet røykalarm, som siden har blitt lagret i tusenvis av mennesker. Meling fulgte ideen om bærbare sikkerhetsalarmer som eldre mennesker kunne bære rundt halsen og med et trykk for å få nødsenteret til å bevege seg ut. Systemet ble deretter kjøpt av den norske staten.


Pengene han pleide å bygge sitt eget skip på Phuket. Det startet med beslutningen om at han ville bygge et skip som var 35 meter langt. Nå sitter han rike turister rundt til de mest utsøkte dykkestedene i Andamanhavet. Han er uopphørlig full av både initiativ og humanisme.

Skipet går opp til øyene ved den burmesiske grensen, der det også er utestående muligheter for å møte åtte meter lange hvalhaier. I regntiden fra april til oktober går "Viking of the Orient" på den andre siden av den malaysiske halvøya i Siambugten, der den seiler som et konferanse skip mellom Rayong og Koh Chang på grensen til Kambodsja fordi været er bedre her.

 

De ca 90 kilometer til Similan-øyene fulgte skipet en del av delfinveien, og da vi nærmet seg, seilte vi gjennom store skyer av blå fisk og nærmere kysten alle skyene av knuste klovnefisk.

Similan-øyene kaller thailandene noen ganger for Ko Kao, "ni øyer" fordi det er ni av dem, og fordi øyene i tillegg til et navn hver har et nummer. Øyene har status som naturparker og hjem til 32 forskjellige fuglearter og et rikt plante- og dyreliv som blant annet består av slanger. python, aper, reptiler og skilpadder.

Vannet rundt øyene er verdensberømt blant dykkentusiaster på grunn av det fantastiske undervannsarbeidet, karakterisert ved kolossale, myke granittformasjoner i dybder fra to meter ned til 30 meter. De beste dykkermånedene er fra desember til mai, hvor været er det beste og vannet klarest.

Vi seilte ut til den nest største øya, Ko Miang, hvor det også er gode muligheter til å snorkle og se hvite og brune koraller og fargerike fisk langs stranden på vestsiden av øya. Noe som å dykke i pause med fisk de en gang hadde på DR.

På Ko Miang har en av prinsessene til den kongelige familien en ferie, og da jeg var der med "Viking of the Orient", ble Troels Kløvedals berømte skip "Nordkaperen" forankret i samme bukt. Den lille Dannebrogen blåste fra regnet.

Vi så på det som det begynte å være kveld, og vi fikk en gin og tonic mens solen gikk ned over Bengal Sea Bay og spiste av de søte grønne appelsiner, uttalt på thai.

Boksing i Patong