Boxning i Patong

Villa i Cha Am

Cha-Am Thailand

luxus home in chaamMouintain view Saltwater swimming pooldanish design house
TP 17 Danskt designat och byggt 2 våningar lyxhus i Cha-Am THB 7.900.000.-

Varma vinterdagar av Jan Hedegaard

Vi åkte i Boxong i Patong och med ett dykfartyg till Simililan Islands. Säsongen har precis börjat i Thailand och slutar först när det är vår i Danmark.
Musiken - en vass flöjt och en trumma - kunde höras hela vägen ut från parkeringsplatsen, de flesta bestod av vattenledningar från eftermiddagens tropiska flush.
Den sista delen av vägen till Phuket Boxing Stadium var bås med snacks, leksaker och cigaretter. Från utsidan såg det ut som ett varuhus om du missade neonskylt med 'Phuket Boxing Stadium' på fasaden.
I mitten av hallen låg boxning på cementgolvet. Runt vardagsrummet var trädgårdsstolar av plast med nummer på. På gaveln hängde en bild av kungen och hans drottning. Musiken låter ännu mer påträngande, och i taket dumpade propellerna ineffektivt i den tunga luften.

Rätt vid ringsidan var domarna, sekundären och de grova fansen. Den sistnämnda skrek, spottade och böjde och drack den freaky mekong-whisky och lät sig riva upp mer och mer när kvällen fortsatte och de blev mer och mer fulla.
Det var fortfarande tidigt på kvällen och deltagarna blev äldre och tyngre när kvällen gick. Två pojkar i åldrarna 10-12 gick in i ringen och började ceremonin före matchen. De bar ett par mammas strumpor, ett färgat band, huvudet och armbandet med en liten Buddha-bild. Båda skulle ge lycka och gudomligt skydd.
De grep ihop sina händer och böjde sina huvuden tre gånger för att hedra sina elever och be om seger och skydd. Sekunderna tog bort pannbanden efter en kort bön innan striden inleddes. Pojkarnas överkropp och deras långa armar smörjades med olja. De bar boxningshandskar och fläckiga nylon shorts. Inga stövlar på dina fötter. Kaptenen gjorde sin första kontroll och märkte att båda stridande hade kläder.

Boxning i Patong

 

Ett slag på en klocka indikerar att kampen pågår. Först dansade de runt varandra och sedan plötsligt och sedan sparka och slå.
Slår och halsar med knän, armbågar, ben och axlar är tillåtna, och varje gång publiken vandrade gick åskådarna entusiastiskt. Slät och hastighet bestämde kampen, och under tiden spelades musiken kontinuerligt. Det ökade och minskade i volym och intensitet med händelserna i ringen.
Det var fem omgångar med tre minuters varaktighet med två minuter i mellan. När klockan hörde kastades en stor metallskål i ringhörnet och en plastkammare placerades på den. Därefter lyftes lådan och blev till skam, varefter sekunderna gnuglade och masserade musklerna med is och isvatten.

Nya Kanarieöarna
Phuket är den lilla tropiska ön som hänger som en juvel i södra Thailand mellan Burma och Malaysia inför Andamanhavet. Många skandinaver använder det idag som du brukade använda Kanarieöarna i forntida tider. Ett soligt, varmt och exotiskt alternativ till kyla, mörka och regn. Högsäsongen sträcker sig från december till april.
Patong är öns brusande turistmål, där du lockas eller avvisas och du vet vad du är. Här finns dyra skaldjur- och fiskrestauranger, skräddarsydda manschetter utan pengar och butiker med stång för inga pengar alls. Nästan. Det finns bås med glittrande exemplar och souvenirer på en remsa. Det är ett erbjudande för traditionell, icke-illamående thailändsk massage, och det är ett erbjudande för traditionell - fröken - thailändsk massage.
Det finns Bangla Road och tre liknande gator med högt dunkande pops, barer, skidliftar och fotografer som erbjuder nattens gäster en bild med ett dopat djur på armen: en apa, leguan eller örn. Ofta är det ett hotat djur - åtminstone är det ett misshandlat djur - så var inte det. Och ja, det finns särskilt utsatta flickor och pojkar som bedriver prostitution.
Det finns billiga hotell och djuren ligger precis ner till stranden. Staden har en fin sandstrand att bada och varmt vatten att simma i. På stranden finns solstolar att hyra i den första raden efter bränningen och i nästa rad med strandbarer.

I nummer sex, "Chez Bernard", med den franska värden, finns det en känsla för humor och atmosfär, oavsett om du sitter och lutar dig på en sex procent Singha-öl eller det något alkoholiserande och mer givande Singha Gold. Maten är också utmärkt.
Monsieur Bernard själv med axellångt brunt, något blekt hår ser ut som en åldrande musky i baddräkter. Han personifierar själva begreppet avslappnad. Om jag förstod det korrekt, skulle Bernard ha varit en veteran från kriget i franska Indokina, men han måste ha varit en veteran i en demonstration i Vietnam runt 1970.
Strax utanför Patong möter resan till Phuket också en fascinerande konstig kultur. Orangerade buddhistiska munkar går bort och hus med små, fantastiska hus framför.
Om det finns byggnader finns det också paus, och de hävdar en framträdande plats. Annars kan spriten komma live, och blandningen är inte lämplig. Det är till och med så att om ett hus byggs ut förstoras luftvägarna i enlighet därmed. Av samma anledning har hotellen stora, underbara hus på upp till 100 kvadratmeter i trädgården.

Ett dyrt men humanistiskt dyk
Ett annat alternativ är att dyka på Similanöarna med till exempel "Viking of the Orient". Ägaren är norsk och heter Einer Meling. Fem dagar kostar mellan $ 900 och $ 1400. Då betalas allt också för: kurser, dykning, stugor, catering ...
En vistelse på dykbåten är en vistelse i en liten bit av välorganiserad västerländsk kultur mitt i asiatiska rikedomar. Ombord finns de rymliga dubbla stugorna med privat toalett och badrum för gästerna. Det serveras i loungen och på täckt däck, och besättningen är både utbildade seglare och vraksexperter.
Fartygets maskot, den burmesiska skeppsbrottet Enchief - namnet betyder "fågel" - följde skeppet. Han och några andra Burma-pojkar spelade fotboll på fartygets webbplats. Och Einar Meling, nordmannen som byggde skeppet, märkte att de fortsatte att spela fotboll efter att de thailändska barnen hade börjat skolan.
Burmesiska människor har inga rättigheter i Thailand, så Einar Meling anlitade en lärare, köpte böcker och läromedel och startade en skola för pojkarna bredvid "Viking of the Orient" när de långsamt tog form. När Nok fyllt 16 år var fartyget färdigt och han signerade samma dag.
Den karismatiska Einar Meling var - kort - på 80-talet känd som Mr. Smoke Alerts i Norge. Han var mannen bakom uppfinningen av batteridrivna röklarm, som sedan har lagrats i tusentals människor. Meling följde idén om bärbara säkerhetslarm som äldre kunde bära runt halsen och med ett tryck för att få akutcentret att flytta ut. Systemet köptes sedan av den norska staten.


Pengarna han använde för att bygga sitt eget skepp på Phuket. Det började med beslutet att han skulle bygga ett fartyg som var 35 meter långt. Nu sitter han rika turister runt till de mest utsökta dykplatserna i Andamanhavet. Han är oavbrutet full av både initiativ och humanism.
Fartyget går upp till öarna vid den burmesiska gränsen, där det också finns enastående möjligheter att möta åtta fot långa valhajar. Under den regniga säsongen från april till oktober kör "Viking of the Orient" över den malaysiska halvön i Gulf of Siam, där den seglar som ett konferensfartyg mellan Rayong och Koh Chang vid den kambodjanska gränsen eftersom vädret är bättre här.

 

De cirka 90 kilometerna till Similanöarna följde skeppet en del av delfinvägen, och när vi närmade oss seglade vi genom stora moln av blå fisk och närmare kusten alla moln av krossad clownfish.
Similanöarna kallar ibland Thailand som Ko Kao, "nio öar" eftersom det finns nio av dem, och eftersom öarna förutom ett namn har vart och ett ett nummer. Öarna har status som naturparker och hem för 32 olika fågelarter och ett rikt växt- och djurliv som inkluderar ormar. python, apor, reptiler och sköldpaddor.
Vattnen runt öarna är världsberömda bland dykentusiaster på grund av det fantastiska undervattensarbetet, kännetecknat av kolossala, mjuka granitformationer på djup från två meter till 30 meter. De bästa dykmånaderna är från december till maj, där vädret är det bästa och vattnet är tydligast.
Vi seglade ut till den näst största ön, Ko Miang, där det också finns stora möjligheter att snorkla och se vita och bruna koraller och färgglada fiskar längs stranden på öns västra sida. Något som att dyka med fisk de en gång hade på DR.
På Ko Miang har en av prinsessorna i kungafamiljen en semester, och när jag var där med "Viking of the Orient", var Troels Kløvedals berömda skepp "Nordkaperen" dockad i samma bukt. Den lilla Dannebrog blåste från regnet.
Vi tittade på det när det blev kväll och vi fick en gin och tonic när solen gick över Bengal Sea Bay och åt de söta gröna apelsinerna, uttalade på thailändska.

Boxning i Patong