Världsrekord sötvattensfisk

Villa i Cha Am

Cha-Am Thailand

Fisk whopper:
646 pounds sötvatten rekord

Forskare nämner thailändska fångsten till stress utrotningshotade faror.
MSNBC uppdaterat: 4:01 p.m. ET 1 Juli 2005

giant havskatt        Mekong river
 

Detta Mekong giant havskatt vägdes på 646 pund av forskare som arbetar med ett projekt för att identifiera, Studera och bevara stora sötvattensfisk runt om i världen.
 Stor bild 1800 x 1200

Thailändska fiskare nettas en havskatt är lika stora som en grizzlybjörn, sätta världsrekord för största sötvattensfisk som någonsin hittats, enligt forskare som studerat 646 pund Mekong giant havskatt som en del av ett projekt för att skydda stora sötvattensfisk.

"Det är otroligt att tänka att jättar som denna fortfarande simmar i några av världens floder" projektledaren Zeb Hogan projektledaren sade i ett uttalande. "Vi har nu bekräftat att denna havskatt är nuvarande världsrekordhållaren, en förbluffande hitta."

Andra har gjort anspråk på att finna större störar, men den internationella Sportfiske Association säger största störar på posten är 468 pund. Att fisk har också innehaft posten för största sötvattensfisk som fångats. 

 

 

Världsrekord sötvattensfisk

Jag är så glad att vi har satt ett nytt rekord, men vi måste få denna upptäckt i sitt sammanhang: Dessa jättelika fiskar är enhetligt dåligt studerade och vissa är starkt utrotningshotade," tillade Hogan, en kollega med World Wildlife Fund, som samarbetar med National Geographic. "Vissa gillar Mekong giant havskatt, face utrotningshotade.

 "Största fiskarter försvinner"

Hogan sade hans studie av gigantiska sötvattensfisk "visar på en tydlig och övergripande mönster: den största fisk arter försvinner. 

"Utmaningen är tydlig", tillade han, "vi måste hitta metoder för att skydda dessa arter och deras livsmiljöer.  Genom att agera nu, kan vi rädda djur gillar Mekong giant havskatt från utrotning.

 
Hogan's projekt omfattar två dussin andra arter, inklusive jätte sötvatten stingray, hund-äta havskatt, dinosaur-gillar arapaima, och de kinesiska paddlefish "alla som fortfarande utmanare om titeln som världens största fisk, forskare, i avvaktan på det slutliga resultatet av sitt arbete.

 "Long shot för avdelning inkluderar kaviar-producerar störar, goliath Amazon havskatt, giant lungfish, knivskarpa tandade gars, massiva cods, och mongoliska lax," tillade de.

Inte överleva fånga

Mekong giant havskatt fångades och äts i en avlägsen by i Thailand längs Mekongfloden, hem för flera arter av gigantiska fisk än någon annanstans i världen, forskare sade.

Lokala miljöorganisationer och statliga tjänstemän hade förhandlat fram till släpp fisken så att den kunde fortsätta sin lekande migration i norra Thailand, nära gränsen till Thailand, Laos, Myanmar och Kina, men den vuxna manliga senare avled.  Forskarna sade Mekong giant havskatt minskar som en art på grund av förstörelse av livsmiljöer och dammar uppströms. Mekong River Basin är hem för flera arter av massiv fisk än någon river på jorden, de läggs till, och Mekong fisk är den primära proteinkälla för 73 miljoner människor som bor längs floden.

Världsrekord sötvattensfisk