Thailands begravelse, forførelse og kultur

Villa in  chaam

Cha-Am Thailand

mir

104 bilder lenger ned på siden

Denne siden er i utgangspunktet laget for å hedre
min avdøde svigermor  "MIR"
som døde 8 juni 2017 i en alder av 88 år.


Hun har født 8 barn, hvorav de tre døde så små, og de eldste 12 årene døde sin far, så hun sto alene med 5 barn i en liten hytte. Hun gir for dem med hva hun kunne gjøre i løpet av dagen og kvelden gå med det, 10 km til markedet i den viktigste byen i Nan, sov og våknet opp og solgt det hun hadde og gikk hjem.
Bare om 12 år siden prøvde hun å komme seg utenfor dette området, sove i et hotellrom og kjøre i heisen etc.

Thailands begravelse, forførelse og kultur

Den andre grunnen er å fortelle folk fra andre land  hvordan Thailand er utenfor de kjente turiststedene.

Jeg er dansk, og har bodd i Cha-Am og Nan i nesten 15 år med min Thai kone "Lamai" og har lenge ønsket å fortelle omverdenen litt om forskjellen mellom Thailand og den vestlige verden. Det jeg senere skriver om denne begravelsen og Thai er det  jeg  personlig føler, oppfatter og ser. Denne begravelsen kommer derfor som et åpenbart tema for å fortelle litt om den thailandske.

Hun døde som skrevet 8. juni kl. 22.15 på sykehuset i Nan.

"Bare kort fra et offentlig thailandsk sykehus, familie og / eller venner må være med pasienten 24 timer i døgnet for å hjelpe med hygiene og ellers ta vare på pasienten, leger og sykepleiere tar vare på medisinske. På den annen side kan alle thailandske mennesker komme i et offentlig sykehus for 30 Bath og opphold til de er raske og kan skrives ut. "

Hun ble tatt hjem 2 timer etter i en bryst og plassert i stuen hennes. Om natten sov 10 familie og venner i samme stue, slik at hun ikke skulle være alene. Det samme vil de gjøre de følgende dagene. Allerede på den tiden var det flere fra landsbyen for å vise sin deltakelse.

Kl. 7 neste morgen samles folk fra landsbyen som kom for å hjelpe til med å forberede begravelsen, vanligvis 3-7 dager etter. Her ble det mandag 4 dager etter. De begynte å rive opp med bord og stoler, store potter for matlaging de neste 4 dagene, nok nok 2-300 personer. Den vennligheten og hjelpsomheten du opplever her er noe ganske spesielt utrolig, det må oppleves og kan ikke belyses i detalj. På samme måte er deres respekt for eldre veldig stor.

 

Senere på dagen begynner de å bygge en liten hytte, som vil være helt beboelig, med TV, kjøleskap og rennende vann og hva eller høre av kjøkken ting, samt noen av de avdødes personlige eiendeler. Hensikten med denne hytte er at hennes ånd "spøkelse" som Thais sier skal flytte inn her og syv dager etter begravelsen vil bli flyttet sammen med hytta, i dette tilfellet for en barnebarn gummiplantasje. Deretter er spøkelset vekk fra hovedhuset. Det er mange overtro, skikker og religion blandet sammen i deres livsstil. Mens dette har gått bort finnes andre, nå er det trolig rundt 100 mennesker begynte shopping og matlaging for de neste 4 dager, som skal fylles fra tidlig morgen til sen kveld. Alle nyter seg og har det gøy. Jeg oppfatter det som en fest og forstyrrer det trivielle hverdagen. Thaierne bruker enhver mulighet til å lage en fest. På kvelden og hver kveld er det fire munker fra templet og holder en liten seremoni og får noen gaver og penger tilbake. Andre gjør gode lister over alle deltakerne etter navn og fra hvilken landsby de kommer. Jeg lurer på alle pengene som tilbys på denne anledningen, for en absolutt ikke-velstående familie rundt 150.000 .- Bath. For mange thailandske familier svarer det til ett års inntekt eller mer. Det må imidlertid beregnes at alle deltakerne legger en konvolutt med penger i en spesialdesignet container. På den annen side vet jeg at noen må låne huset sitt eller noe annet for å feire en begravelse. Andre gjør gode lister over alle deltakerne etter navn og fra hvilken landsby de kommer. Jeg lurer på alle pengene som tilbys på denne anledningen, for en absolutt ikke-velstående familie rundt 150.000 .- Bath. For mange thailandske familier svarer det til ett års inntekt eller mer. Det må imidlertid beregnes at alle deltakerne legger en konvolutt med penger i en spesialdesignet container. På den annen side vet jeg at noen må låne huset sitt eller noe annet for å feire en begravelse. Andre gjør gode lister over alle deltakerne etter navn og fra hvilken landsby de kommer. Jeg lurer på alle pengene som tilbys på denne anledningen, for en absolutt ikke-velstående familie rundt 150.000 .- Bath. For mange thailandske familier svarer det til ett års inntekt eller mer. Det må imidlertid beregnes at alle deltakerne legger en konvolutt med penger i en spesialdesignet container. På den annen side vet jeg at noen må låne huset sitt eller noe annet for å feire en begravelse. Det må imidlertid beregnes at alle deltakerne legger en konvolutt med penger i en spesialdesignet container. På den annen side vet jeg at noen må låne huset sitt eller noe annet for å feire en begravelse. Det må imidlertid beregnes at alle deltakerne legger en konvolutt med penger i en spesialdesignet container. På den annen side vet jeg at noen må låne huset sitt eller noe annet for å feire en begravelse.

Kvelden før begravelsen kom en høyere munk og snakket i en time, så vel som 8 andre munker som mer fremtredende mennesker. Antall deltagere kommer i kveld mellom 2-300.

På begravelsen dagen kommer munker og kommuniserer at kisten er brakt ut av huset til en dedikert tralle, som i dette tilfellet som noe ekstra, hadde blitt dekorert med en utrolig vakker topp, donert av en venn (munk) av familien. Da er det slept til begravelsen stedet der det har kommet mye folk. Det er nå flere forskjellige buddhistiske ritualer og brenning begynner. Blomster og vakre vogntop brent separat. Neste dag plukke opp familien urne med aske og bringer den til templet og tar fire munker tilbake til den avdødes hus for å velsigne den for fremtiden. De neste 100 dagene er urnen nå i templet, deretter gjort selve begravelsen.

Jørgen Fallentin Holm

104 bilder 

Copyrights - 2023 - Chaam.org

Cha-Am Property