Villa i Cha Am

Cha-Am Thailand

luxus home in chaamMouintain view Saltwater swimming pooldanish design house
TP 17 Danskt designat och byggt 2 våningar lyxhus i Cha-Am THB 7.900.000.-

 Kongen af Thailand

Kungen med den diskreta makten

Af Hannibal Erngaard

1927 til 2016

Osjälvisk, blygsam och självutsläpplig. Fortfarande undkom ingen statskupp Thailands tidigare kung.

  The Royal Court of Thailand
Hans Majestät Kung Bhumibol Adulyadejs Golden Jubilee-hemsida.
 
Palaces of the King
Kung Bhumibols bostäder.

När allt annat misslyckas är det kung Bhumibol Adulyadej som thailändarna litar på. Han har styrt diskret i 60 år - mer än någon annan levande monark - och har överlevt 20 premiärminister och otaliga kupp. Men det är utan tvekan hans diskreta, indirekta godkännande av kuppet på tisdag som är anledningen till att allt har gått fredligt och lugnt.
Som en gatuföretag på tisdagen sa till news.com.au: "I morgon kommer allt att vara normalt igen. Allt är OK eftersom vi har en kung".
Kung Bhumibol har få konstitutionella befogenheter, men i thailändarnas ögon har han nästan gudomlig status, så det är inte helt slumpmässigt.
Han stannar alltid försiktigt i bakgrunden, men samtidigt omsorgsfullt om rollen som det osjälviska huvudet för alla thailändare.
Förklaringen till den extremt blygsamma inställningen kan också relateras till det faktum att han alls inte var avsedd att bli en härskare.
Han föddes den 5 december 1927 i Cambridge, Massachusetts, där hans far Prince Mahidol - som var långt nere på stegen - studerade medicin.
Fadern dog när Bhumibol var liten och modern valde att stanna långt från Thailand, och använde Förenta staterna och Europa som en tillflykt under den stora politiska oron som följde när Siams rike blev den konstitutionella monarkin i Thailand.

Bhumidols storebror dog på tronen och dödades av ett skottskada på huvudet. Oavsett om det var våtskott, mord eller självmord har aldrig varit känt offentligt. Bhumidols var tvungen att ta 18 år gammal samma dag som broren dog - 9 juni 1946.

 

Han krönades först formellt i maj 1950 som Rama den nionde och studerade i Schweiz under den mellanliggande perioden.
Förutom att öva buddhistisk blygsamhet har ett annat element hjälpt till att cementera hans popularitet.
Han har initierat tusentals utvecklingsprojekt med den fattiga landsbygdsbefolkningen och reser ständigt för att besöka dem.
I sitt Chitrlada-palats i hjärtat av Bangkok har kungen en dansk minimjölk, som han fick från den dåvarande premiärministern Poul Schlüter på Danmarks vägnar.
Kungen använder mejeriet som en del av sina praktiska ansträngningar för att förbättra förutsättningarna för landets bönder.


Det är kungens fördel att opiumodling till stor del utrotas i Thailand. Hans inställning har alltid varit att allmänheten inte bara skulle komma och förstöra jordbrukarnas opiumfält. Bönderna måste ha ett erbjudande istället för opiumodlingen. Lite efter lite har de kungliga projekten tagit vägen till de avlägsna byarna som brukade växa opium, tack vare vägarna kan befolkningen nu plötsligt komma i kontakt med omvärlden, och de kan snabbt sälja förgängliga produkter som jordgubbar som ger långt större avkastning än opium gör, "som Michael Rastrup Smith skrev i Berlingske Tidende 1996.
Men visade också ett makalöst handtag för att använda sin unika kraft med noggrann timing.
När upplopp bröt ut vid Bangkok University 1973 bad han de ansvariga - premiärministern och hans minions - att lämna landet. De lydde.
1992, då den dåvarande premiärministern, general Suchinda Kraprayoon, beordrade en blodig attack på demonstranter, förödmjukade han och flådde honom på TV.
Nyligen bad han Högsta domstolen att ingripa så att det politiska dödläget som följde efter det senaste valet och månader av stora demonstrationer kunde lösas.
Men det finns också en privat sida av kungen som allmänheten får se. Han har alltid en kamera till hands, han tar bara svartvita foton. Han älskar racing och jazz.

Kung av Thailand med den diskreta makten

 

Och han är absolut ingen amatör inom någon av disciplinerna. Som jazzmusiker har han släppt flera CD-skivor inklusive i sällskap med Benny Goodman.
Men det är först och främst som den förenande kraften som thailändarna ser honom. Därför är det med oroliga ledtrådar som de flesta ser på framtiden, dagen då han inte längre är på tronen.

  Wikipedia

Kung av Thailand med den diskreta makten