Villa i Cha Am

Cha-Am Thailand

Religion i Thailand på svenska 

 

Religion i Thailand

Buddhism:

Thailändsk kultur - en kultur som har överlevt intakt och oberoende så länge till stor del på grund av de principer för den buddhistiska tron.
90 procent av befolkningen är Theravada Buddhister. Det Theravada skola av Buddhismen är mer baserad enbart på undervisningarna av Gotama Siddartha (Buddha) utan förbättringar läggas på senare munkar. Buddhist tror att förekomsten är lidande, lidande orsakas av lust, så avskaffande av lust leder till ett tillstånd av perfekt icke lidande och icke existens kallas nibbana (nirvana).
Det är icke individualistiska filosofi som predikar att undertrycka och eventuell släckning av ego är det enda sättet att vara innehåll. Nästan alla thailändare tror på reinkarnation, förhoppningsvis till en högre form av liv, som i förlängningen leder till att uppnå nibbana. De "göra merit" genom att göra goda gärningar.
Sätt att göra meriter inkluderar att ge pengar till tiggare, släppa burförsedda fåglar och ge mat till monkswho gör deras tidig morgon "allmosor runda", de flesta män kommer att göra en besvärjelse (även om det i allmänhet bara några veckor) som noviser i ett tempel. Detta ger fördelen att familjen och förväntas av alla pojkar när de uppnår en ålder av 18. I templet, de kommer att utbildas i Buddhistisk historia och filosofi, sökvägar till upplysningstiden och principerna för meditation.
Det finns två sekter av buddhistmunkar i Thailand, orange rånade Mahanikai och strängare, mer akademiska rödbrun rånade Thammayut vem kan äta endast en måltid per dag (före kl 12.00), under förutsättning för dem som vill göra tmerit. De kan inte peka på pengar. Tjänster av munkar som begärs för varje tillfälle. Nya hus eller bilar ska vara välsignade att föra lycka nio munkar krävs för ett äktenskap och tre dagar av chanting 'mantras" av en grupp munkar är normal vid en begravning.underliggande Buddhismen i norra Thailand är Animism - en övertygelse om att alla saker, såsom träd, stenar och vattendrag, har levande själar, "Spirit houses" utanför alla byggnad i Thailand är attraktivt för alla eventuellt skadliga anda så att det inte "spöka" människor som bor i närheten. Buddismen har lyckats själva formen på Animism i Thailand, att producera en blandning av moralisk filosofi och vidskepelse. Kristendomen infördes nyligen av missionärer, har fått många konverterar i bergsfolk. Upp till 50% av Karen anspråk på att vara kristna. Deras förklaringar är mycket lik kristendomen, och eftersom Karen kan ha sitt ursprung i Mellanöstern, är det möjligt att två religioner en gång var anslutna. De flesta hill tribe människor men animistiska, med vissa konverterar till buddhismen och kristendomen. Många Yao folk, som har sitt ursprung i södra Kina, taoist, utövar en primitiv form av taoism som var känd i Kina 600 år sedan. 

 

Funeral  in Thailand Begravning i Thailand

 

Det finns inget sådant som en god Buddhist eller en dålig Buddhist, ses i samma sammanhang som någon som anses vara en bra eller dålig kristen. Buddismen, är mer av en personlig filosofi än en grupp religion. En individuell följande "Middle path", den långa vägen till upplysningen möter och övervinner hinder på egen takt. Hur bra en buddhistisk han är eller hur långt på den väg han har rest, är oviktigt för någon annan än sig själv.
Där kristna religioner predikar att man måste ha "blind tro" i de aspekter av läran som du kan ha svårt att acceptera, Buddhismen lär att du ska "fråga allt" tills du hittar ett svar som du är nöjd med.
Buddhismen inte bara lär tolerans, det praxis. Det gör inte anspråk på att andra religioner är falskt, det uppmuntrar dig att göra din egna bedömningar. Det finns ingen hård säljer och inget krav för munkar till 'spara' en kvot av själar.

Religion i Thailand på svenska

 

The live of Lord Buddha:

Att spåra lång livslängd Siddartha Gotama från födseln till upplysningstiden och sedan från Buddha huven till döden, man måste lita på källor som råga faktum med fable, legend med historia, myt med mannen.
För primär källa ett varv till buddhas egna ord som noterats i hans diskurser, hans lärjungar och den buddistiska skrifterna. Sekundära källor skrevs flera hundra år efter buddhas död, och återspeglar ofta den speciella religiösa övertygelser av författaren.
Att människor som, liksom i fallet med hinduerna trodde på gudar och gudinnor, Animister som trodde på sprit, Buddister som trodde på himmelska varelser och flera förfädernas himmel och helvete, var det bara naturligt att beskylla till Buddha övernaturliga och gud-liknande kvaliteter. Han kunde utföra mirakel, kommunicera med gudar, transport själv till himmelen, och så vidare.
Men det är fakta: hans födelse, hans avstående, hans studier med gurus, hans opartiskhet, hans långa period av intensiv meditation leder till upplysning, hans fyrtiofem år ägnas åt att lära lärjungarna hans etablering av sanghan (världens äldsta klosterbyggnader),hans huvudbry - dessa är några av de fakta som vi känner av buddhas liv.
Dessa fakta talar till sinnet, legenderna till hjärtat. Tillsammans bildar de en fantastisk berättelse om en människa som 20-fem århundraden efter hans död är vördat av miljontals människor över hela världen, inte bara i Asien utan allt fler i västvärlden.

 

 

Födelsen av Buddha:

Föddes av Buddha - Kapilavastu var, som numera ingår i Nepal, som ligger nära dess sydligaste gräns. Kapilavastu var hem för Sakyas,en liten Aryan stam av Gotama klan, styrdes av hans fader, Suddhodana. Hans moder var Maha Maya, fantastisk, vacker och orubbliga, angränsande stam Koliya.
Anpassad för dagen, när Maha Maya närmade sig tiden för leverans, hon ville återvända till hennes föräldrars hem. På väg till Koliya, Maya och hennes hovmän, befann sig i lumpini Grove, där hon plötsligt gick in arbetskraft och födde en son, i vad som sades vara en smärtfri förlossning. Hon avled sju dagar senare, och hennes yngre syster, Prajapati, även hustru till kung Suddhodana, tog på sig ansvaret att uppfostra barnet.
Snart efter födseln, salvia och profeten Asita heter kom att se pojken, en uppgav att han var avsedda att vara antingen en stor konung eller stor andlig ledare. Suddhodana sedan namngav hans son Siddartha, vilket betyder "han som har gjort alla hans mål", och se till att han skulle vara en stor konung och inte en stor andlig ledare, Han beslöt att hålla pojken alltid hemma, i lyxiga, palatsliknande omgivningar, med nöjen och tidsfördriv som håller honom glatt ockuperade

 

 

Varför Prins Siddartha lämnat Palace:

Vid en ålder av 16, strax efter hans demonstration av extraordinära kampsportsförmågor Siddartha, gifte sig hans kusin Yasodhara. Nästa 13 år den unga prinsen levde i lyx omgiven av Melodisk musik av sinnliga kvinnliga assistenter, lyxig mat, och alla möjliga glädje och fröjd att han kunde önska.
Vid 24 års ålder nio Siddartha Gotama vågade oss ut i slottsträdgården för första gången. Så han åkte ut i en okänd värld, hans ögon kom över fyra sevärdheter som skulle förändra hans värld : Den första var en gammal man, hans hår var grå, hans rygg, böjda tänder skadade, stödja sig på en käpp och bävan. Den andra var en sjuk människa, sjuka och infekterade. Den tredje synen var den döda kroppen av en död människa, och den fjärde, en religiös tiggare, en Brahmin munk som hade lämnat världen och antog en hemlös liv för att söka frälsning.
Siddartha utfråga sin körsven, Channa, precis vad dessa sevärdheter var, och när han fick veta innebörden av ålderdom, sjukdom och död, han visste vad han måste göra.
Moderna historiker och forskare visa dessa "fyra passerar sevärdheter" som ett sätt att beskylla supra mundane happenings till mundane händelser. Buddha-kan antas ha haft en känslig natur, en sondering, och extra intelligens. Vid 24 års ålder nio måste han ha bevittnat ålderdom, sjukdom och död, trots försök från hans fader att isolera honom, och han skulle ha varit så upprörd över dessa yttringar av mänskligt lidande som han skulle ha löst att söka orsaken och botemedlet.
Så vid 24 års ålder nio prins Siddartha Gotama lämnade sin värld av lyx, ovanstående hans arvedel och hans framtida ascension linjalen fartyget av Sakyar, hans vackra hustru och barn, Bihustrur och världsliga nöjen, och gick ut för att söka kunskap och sanning.

 ImagesThais Buddha är en djupt religiösa människor som anses alla buddhistiska bilderna oerhört sacred-oavsett ålder eller tillstånd. Ett helgerån handlingar bestraffas med fängelse, även när brottet har begåtts av utländska besökare. Ikonerna, kyrkor, tempel och heliga platser av någon religiös grupp bör alltid följas av andra på sina resor. Okunskap är knapphändig ursäkt.

Buddhistiska munkar:

Buddhistiska munkar, måste också behandlas med respekt. Munkarna inte kan vidröra eller beröras av honorna, eller acceptera något form av en kvinna. Bakre säten i bussar är reserverade för munkar och andra passagerare bör utrymma dessa platser när det behövs. Stå aldrig under en sittande munk eftersom de ska alltid vara vid högsta höjder.

 

Templet klädkod:

 Alla buddhistiska tempel i Thailand har mycket stränga klädkoderna, liknande de kristna kyrkorna i väst. Shorts är inte godtagbart att kläderna i buddistiska tempel-män bör bära långbyxor och en ren kortärmad skjorta. Kvinnan är bäst i antingen byxor eller en lång kjol, och skuldrorna får inte utsättas. Läder sandaler är bättre än skor eftersom skor måste avlägsnas kontinuerligt. Gummi badtofflor anses korrekt endast i THBroom, inte religiösa helgedomar. Buddhistiska tempel är extremt heliga platser; förnuft dikterar att du klänning lämpligt när du besöker någon plats för tillbedjan. 

TempleTempleTemple

I Thailand, ett tempel är mycket mer än en plats att tillbedja, wat är centrum av byn liv, tjäna som en skola, barnhem, teater, möteslokal, Krematoriet, fritidsgård, lekplats - ibland en marknad, politiskt centrum eller restaurang. Trots ett beteende måste alltid vara korrekt och artigt i ett tempel, det finns ingen känsla av avstånd och överlägsenhet i en Thai wat, det är en samlingsplats för alla aspekter av liv och anda, liksom andlighet i gemenskapen.
Thailändarna älskar att "göra merit" med Buddha genom donation religiösa objekt till tempel. Dessa accepteras alltid, vilket innebär att templen är belamrade med religiösa Bric-a-brac. De rikare befolkning mer omfattande och imponerande objekten donerat. Nyligen har en dålig lady vann sex miljoner baht i national lottery. Hon spenderade pengar på att bygga en ny templet, så bor de fattiga men gör nog förtjäna att försäkra henne om en bra reinkarnation på hennes död. Verkligen en långsiktig investering!
Trots wats uteslutande Buddhist, det finns delar av pre-BUDDHISTISKA, Hinduiska övertygelse i de flesta tempel. Hinduiska gudar såsom Shiva kan ha sina statyer och Thailändarna kombinerar buddism med gamla animistiska tro så att tempel har blivit centrum för lokal vidskepelse liksom buddhismen. Många besökare, wats kan bli för mycket. Efter att ha sett några, de smälter i mind's eye i en onämnbar upplopp av konstiga skulpturer och ljusa färger.

 


 Utan förståelse av design och funktion av olika delar, hjärnan kan stänga av och "inga fler tempel" är olyckligt svar.
En wat är ett komplex av flera byggnader. Det finns inget fast mönster, men i allmänhet är den största och mest centrala byggnaden är wiharn. Denna byggnad kommer att ha en eller flera Buddha-statyerna i bortre änden (Buddhas bör alltid mot öster), innan ett stort öppet område för allmänheten. I detta område människor kommer för att tillbedja, och att mottaga instruktioner från munkarna. Chief munk ( eller Abbot ) kan ha en särskild låg dias av ornamenterade trä till vänster om altaret. Väggarna i wiharn är vanligen utsmyckade med väggmålningar som skildrar livet på Buddha. Dessa varierar från utsökta antika avbildningar till fula moderna ettor.
På ena sidan av wiharn det vanligtvis en eller flera chedis. Dessa konisk strukturer i sten, täckt med gips vitmålade eller omfattas av koppar eller guld, sägs likna högar av ris.
När du tillfrågas vid hans död så borde han bli ihågkommen, Buddha svarade: "Gör högar av ris till kommer ihåg mig". Chedis innehåller ben eller andra reliker av religiösa ledare. De mest prestigefyllda (ger templet namnet på Wat Prathat eller Wat Mahathat) innehåller reliker av Buddha själv. Många thailändare på kremering har deras förblir begravd i sidan av en chedi, identifieras genom en liten minnestavla in i ytan.
Boten är den byggnad där munkar är organiserat. Det kan innehålla det mest heliga Buddha skulptur, men ofta är stängda när de inte används, och byggnaden kan vara ganska små, undangömd i ett hörn. Det helgade marken är märkt med åtta svarta stenar runt hörn och axlarna i bot.
De flesta templen också innehålla ett bibliotek, vanligtvis en inredda trähus upphöjt på en Prispall och sala där novisen munkar eller föräldralösa barn är utbildade genom anordnade munkar. Det är brukligt att ha en bothi träd i templet. Det var under denna tjocka lastsäkring vid transport träd med hjärta formade blad som Buddha blev "upplyst". På ena sidan av templet trädgård, identifieras med saffran kläder hänger ut ur windows, munkarnas kvartalen. Munkar, administrera, rengör och vårdar wat samt undervisning och meditating.
Alla tempel är täckta av små, högreflekterande mosaiker av färgat glas. Deras betydelse är att driva bort onda andar - om de närmar sig alltför nära de kommer att se sin spegelbild och skrämmas bort. Det finns andra försiktighetsåtgärder för att avvärja dålig sprit, inklusive monstret siffror ofta bevaka dörröppningar. Många tempel har närmat sig genom långa trappor, bevakad på basen av par av skräckinjagande ormen huvuden (nagas) vars långa fjällande rygg bildar väggar på vardera sidan av stegen.
Det naga är en orm som kan ändra form. En bevakad Buddha i öknen av växande sju huvuden för att bilda ett paraply över buddhas huvud och lovade att giva hans kropp för användning av Buddha en gång för alla. Ljushållare nära altaret i wat sker normalt i form av en naga.
Singhas är mycket populär i norra Thailand. Dessa finnas stylized lion statyer, och har sitt ursprung i burmesiska folklore. De representerar styrka och makt och oftast avbildas med munnen halvöppen, sitta utanför templet dörr eller sluka en ängslig offer. Den kala är ett monster som slukar i sig, som representerar den relentless genomfarten av tid. Det är oftast visas utan dess nedre bländare, som det redan har ätit. Ursprungligen en hinduisk gud, är det ofta sett ovan fönster och dörrar.


 

Kinnari är vackra kvinnor ovanför midjan, men med vingar och ben av en fågel. De är väninnor till gudarna, och himalaya och animistiska i konceptet. Utsmyckade Kinnari är populära i Chiang Mai tempel.
Det Hongse är en mytisk swan-liknande varelse, berget av gud Brahma. Det är ofta sett i norra Thailand som en dekoration för prydnadsväxter grindar eller stå på en hög stång framför wiharn.
Alla tempel innehåller minst en och oftast många Buddha-bilder. De kan göras från ett brett utbud av material, men är vanligen tegelsten och täckt med cement eller gips stuckatur. Mindre eller mer ärevördiga statyer kommer att göras av gjutna i brons, koppar eller guld. Av bilden i varje tempel skall ett arrangemang av erbjudanden, inklusive lotus blommor i en te mysiga gillar motorhuven torkade blommor, brons eller koppar pengar träd och vanligen en rad mindre Buddha-statyerna, som donerats av troende att göra förtjänster.
De fysiska egenskaperna hos Buddha är till stor del bestäms av konventionen. Dessa varierar över tid och från plats till plats. Alla buddhas men har vissa gemensamma drag. Det finns en lotus bud på huvudet för att symbolisera upplysningstiden och mycket lång earlobes som han var en kunglig familj som hade sådana tunga örhängen som öronen blev förlängt. Fingrarna i de flesta stilar, med samma längd, som tårna.
Några statyer av Buddha är mycket olika. De kinesiska för en fet, potbellied Buddha. En Doi Tung har ett stort djup navel där besökare uppmanas att kasta mynt. Denna Buddha är associerad med lycka, rikedom, mat och gott. Ett fint exempel torn över marknaden för livsmedel i Chiang Rai. En utmärglad staty hänvisar till buddhas experiment som en asket - när han bestämde sig för att helt förnekande var onödiga, och utvecklade idén om "gyllene medelväg". 
Buddha kan avbildas i olika poser. De flesta brukar han sitter kors korslagda ben, vilket indikerade meditation. Om höger höjs, palm utåt, detta indikerar att Buddha är med fred. Med vänster hand upp, palm, han är undervisning. Om två fingrar hålls upp, han är välsignelse. Om båda banden, då Buddha har uppnått upplysning.
Wat Pho, där han vilar på en kudde med en arm som håller hans huvud, hänvisar till döden av Buddha - den punkt vid vilken han uppnådde nirvana.
Den vandrande Buddha avser gångavstånd meditation - anses som mycket svårt av de flesta munkar. Stå med båda händerna, palms utåt, är ett tecken på makt och hänvisar till en förklaring i vilken Buddha stoppad havet från uppslukar en by genom att anta denna pose.
Alla Buddha-bilder är utformade enligt exakta konventionen. Skulptören har ingen konstnärlig frihet att arbeta i. Ändringarna genom tid

Och plats för statyerna är en katalog över kulturella evolution, inte konstnärliga utveckling.

Mer information:

Religion i Thailand av Watpah

Thailand - Religion - Historisk bakgrund

Religion i Thailand på svenska