En bit av Thailand historie

Villa in  chaam

Cha-Am Thailand


En bit
 av
Thailand
historie

 

Thailand flag

wikipedia på dansk
wikipedia på norsk

Oversigtskort

Befolkning:62,8 mio.Valuta:Baht
Areal:513.120 Km2Hovedstad:Bangkok (Krung Thep)
Befolknings- tæthed:122,3 indb./Km2  

Thailand and Siam history photos

11-12 århundre
Fo lk fra det sørlige Kina grunnlegger Thailand i sør i Kina.
13 århundre
Kongen Mengrai den store grunnlegger et velstående buddhistiske samfunnet i Nord-Thailand. Lenger sør, King Ramkamhaeng den store etablerer Sukhothai, og strekker seg inn i deler av det som nå er Laos, Myanmar (Burma), Kambodsja og Malaysia.

17 århundre
King Narai inviterer utenlandske diplomater, handelsmenn og misjonærer som lurer på størrelsen og overflod i sin hovedstad Ayutthaya

18 århundre
Burmesisk okkupere og plyndre Ayutthaya i 1767. En ny kapital basert på Thom Buri, tvers over elva fra det som nå er Bangkok. Kong Rama jeg satt en ny kapital i 1782, kalt Krungthep ("City of Angels"); utenlandske navn er Bangkok.
19 århundre
K ong Rama III gjenåpner Siam til utenlandske påvirkninger. King Mongkut (Rama IV), fascinert av Kongen jeg, og sende diplomater til England og Frankrike, og tilbyr Abraham Lincoln noen elefanter for å bekjempe den amerikanske borgerkrigen. Mongkut sønn, Rama V, avskaffe slaveriet og etablere skoler, et museum, et nasjonalt bibliotek og Siam første postkontor.

20 århundre
I 1917 sender Cambridge-utdannet Rama VI thailandske soldater til å delta de allierte i Frankrike under den første verdenskrig. Han befaler at alle thailendere må ha et etternavn. Rama VII har en sommer palass bygget i Hua Hin i 1920. Konstitusjonelt monarki pålagt konge, den siste av de absolutte herskerne i 1932
Håper å vinne de fortapte territorium, Thailand skilt vennskapstraktat med Japan i 1940 og går verdenskrig på Axis side. Beslutningen vekker innenlandske blandede følelser. Etter krigen de allierte invitere Thailand for å delta i FN. Thailand er booming økonomien tar av, hovedsakelig på grunn av turisme i 1980. Til tross for sporadiske militærkupp, bevart demokrati, takket være en allment respektert kongefamilien.

Thailand:
Ligger i den sentrale delen av Vietnams halvøya. Den nordlige og vestlige delen av landet er fjellrikt, som fjærer elvene Ping og Nan, som går gjennom flatere indre deler av landet og ender i Gulf of Thailand i et stort delta. Kystnære områdene er svært fruktbar, og det er store rismarker. Den sørlige delen av landet strekker seg ned til Malaka halvøya. Dette området er plaget av omfattende avskoging, noe som har ført til en reduksjon i produksjonen av naturlig gummi og tre. Samtidig deler av urbefolkningen ble tvunget til å flytte på seg. Forurensningen er økende og kommer hovedsakelig fra bil avgasser i urbane, industrielle forurensing, mangel på kloakkrensing og ukontrollert industriell utvikling
.


Folket: Thais danne majoritetsbefolkningen. Kineserne utgjør 12% av befolkningen og Malay mennesker i landets sørlige del 3%. Det er også minoriteter av vietnamesisk, Khmers og mange urfolk, inkludert Karen.

ReligionSe mer her
Theravada buddhisme (offisielt, 94%), Islam (4%) - i hovedsak konsentrert i den sørlige delen. Det er også en liten kristen minoritet.

Språk: Thai (offisielt). Minoritetsgrupper bruke sitt eget språk.

Thailand Travel Guide

 

Politiske partier: Thai nasjon Party er regjeringspartiet og er alliert med Chart Thai. Det demokratiske partiet, partiet for nye tiltak, Riktig Kraft Party.

Offisielt navn: Muang Thai, eller Prathet Thai (kongeriket Thailand)

Administrative divisjoner: 5 regioner og 7 provinser

Hovedstad: Bangkok (Krung Thep), 8.200.000 innbyggere (1995).(11 mill. 2013)

Andre viktige byer: Thon Buri, 264201 innbyggere, Songkhla 172 604 innbyggere, Ratchasima, 202503 innbyggere, Chiang Mai, 161 541 innbyggere, Khon Kaen 131478 innbyggere, Nakhon Pathom 37200 innbyggere (1991).

Regjeringen: Kong Bhumibol Adulyadej er statsoverhode. Chuan Leekpai statsminister og regjeringssjef siden november 97nde Stortinget har to kamre: Senatet med 279 medlemmer og Representantenes hus med 360

 

 

 

National Day: 5. desember (Kongens fødselsdag, 1927)  Se mer her

Forsvaret: 254000 soldater (1996).

Paramilitære styrker: 141700 (Frivillige National Security Forces, Airport Police, grensepatruljer, Provincial Police, "jeger Soldater")

 

Arkeologiske undersøkelser har avdekket at området som i dag er Thailand har vært bebodd i minst 20.000 år. Rundt den tiende Century e.v.t. emigrerte ulike Thai engelsktalende folk fra Sentral-Asia til sør. I løpet av 13 til århundre oppsto to Thai stater. kongeriket Suhkothai ble grunnlagt rundt 1220 etter en vellykket opprør mot Khmer rike Kambodsja. Staten Chiang Mai ble grunnlagt i 1296 og i 1350 var Suhkothai erstattet av Aytthaya rike som en gang utgjorde den Khmer imperiet, som var i ferd med å gå i oppløsning.

Burmesisk var den sterkeste rival til Aytthaya rike. I 1569 ble Aytthayas styrker beseiret den burmesiske, som erobret hovedstaden, og i 15 år regjerte landet. I 1767 den burmesiske erobret nok en gang den thailandske hovedstaden, og brakte Aytthaya dynastiet å falle.

I 1782 grunnla Rama I Chakri dynastiet - fortsatt styrer landet - og flyttet hovedstaden til Bangkok (Krung Thep). Rama III utstrakte Thai imperium i sør, slik at det kom til å dekke hele den malaysiske halvøya, nord i Laos og mot sørøst til Kambodsja.

 

Spesielt i Nord-Thailand bor mange urfolk.

 

Spesielt i Nord-Thailand bor mange urfolk.

Gjennom 19 den århundre kjempet britiske og franske for kontroll over området, men i 1896 omfattet både kolonimaktene en avtale om å bevare rikets formelle uavhengighet, mens de fortsatte sin rivalisering på landets landbruket ressurser. Påvirkningen av kolonimaktene førte også til en viss modernisering av samfunnet. Slaveriet ble avskaffet, introduserte offentlig utdanning, jernbane og telegraf. Statlig styring var sentralisert, og utviklet et omfattende statlig byråkrati. Det ble rekruttert fra de tradisjonelle feudalaristokrati som gjennomgikk europeisk utdanning for å møte de nye tidskrav. Samtidig det militære har utviklet og modernisert. Styresettet i denne perioden var nesten opplyst despoti. All politisk makt forble i hendene på kongen. Under den første verdenskrig kjempet Thailand - så Siam - på den allierte siden og ble etterpå tatt inn i Folkeforbundet.

Gradvis enevelde i konflikt med den nye offisielle klassen, og i 1932 eneveldet ble avskaffet i et ublodig kupp. Landet ble et konstitusjonelt monarki etter vesteuropeiske mønster, dannet et parlament, som velges av valget. Det snudde raskt ut motsetninger i den nye herskende stratum: Den første regjering under Pridi Phanomyong støttes av de progressive elementene i det sivile byråkratiet, måtte gå av etter bare ett år. I stedet tok en konservativ regjering under Pibul Song Gram - dominert av de militære. I 1941 den konservative regjeringen allierte med Japan for å unngå japansk invasjon og okkuperte under krigen deler av Malaysia. Da det ble klart at den japanske ville tape krigen, tok Pridi igjen makten, forsonet det med de allierte og igangsatt en demokratisering. I 46, leverte de okkuperte områdene Tilbake til britene, som var kolonister i Malaysia. Demokratisering varte kort. I 47 kom Pibul igjen til makten med støtte fra USA.Amerikansk satellit

 

I juni samme år døde kong Ananda Mahidol, under omstendigheter som aldri har blitt avklart. Mislykkede å plassere hans bror Rama IX på tronen. Han ble født i USA, og gjemt aldri hans sympati for dette landet. I årene som fulgte, utviklet Thailand mer og mer av en nordamerikansk satellitt. En utvikling som særlig skjøt fart og nådde sitt høydepunkt i 60-årene. I 1957 Pibul avsatt av militæret, og en ren militær diktatur ble innført. Landet levd gjennom disse år med sterk økonomisk vekst på grunn av store nordamerikanske investeringer, men utviklingen ble ensidig konsentrert i Bangkok-området, der en rekke nye bransjer sprang opp. Overskuddet gikk det meste til de store utenlandske selskaper som kontrollerte denne utviklingen, og en nasjonal storborgerskapets - med sterke militære elementer - som ble knyttet til disse interessene.

Også militære Thailand var en nordamerikansk satellitt: Allerede fra tidlig 50-tallet, den amerikanske systematisk støtte til bygging og modernisering av den thailandske hæren, og fra midten av 60-tallet, det amerikanske militæret "tilstedeværelse" mer konkret i form av en serie flybaser og store tropper - ca. 50 000 mann. Allerede i 1954 hadde supermakt hadde vært til Bangkok hovedkvarter SEATO (South East Asian Treaty Organziation) - en militær allianse med deltakelse av de sørøstasiatiske landene og USA som ville dempe den revolusjonære utviklingen i regionen. I 1961 sendte store nordamerikanske soldater inn i landet for å kjempe mot folk opprør, som var under utvikling i Laos. Thailand var gjennom 60-tallet en av de store nordamerikanske festninger av Vietnam-krigen, og thailandske soldater kjempet på den amerikanske siden både i Korea og i Vietnam.

1973-76 En kort politisk våren

I 1968 begynte diktatoren Thanom Kittikachorn en ny parlamentarisk eksperiment, bare for en gang for å sette en stopper for det med et kupp tre år senere. Men motstanden mot militærdiktaturet vokste. 14. oktober 1973 ble Thanom øremerket for massive studentdemonstrasjoner og gaten kamper i Bangkok , og en sivil regjering ble installert. Det innført demokratiske rettigheter, og i 1975 ble det avholdt valg og dannet en koalisjonsregjering av mer eller mindre liberale partier. Denne regjeringen sette en stopper for den ensidige militære tilknytning til USA, og i 1976 var alle super makt styrker trakk seg ut av landet. Videre begynte kommisjonen å bedre forholdet til sine kommunistiske naboer.

US Tilbaketrækning banet vei for den raske utviklingen av turismen i Thailand. Under Vietnamkrigen, tilbrakte Pentagon Thailand både som en militær base og som rekreasjonsområde for supermakt soldater. De nordamerikanske soldater ga grunnlag for utvikling av omfattende prostitusjon, og da soldatene ble trukket ut, var prostitusjon forbundet med reiselivsnæringen. Thailands rykte som et senter for sexturisme på 1990-tallet er derfor inkludert i den amerikanske tilstedeværelsen i deres 60s og 70s.

Det var også på 70-tallet, arbeiderklassen - hatt muligheten til å organisere seg i fagforeninger og streik for høyere lønn, med støtte fra de juridiske venstreorienterte partier, Thailands Sosialistpartiet og Sosialistisk United Front - som er nesten helt konsentrert i Bangkok-området. Mange av de radikale studenten aktivt deltatt i arbeidet med å organisere arbeiderne og bøndene.

Som handelspartner var Japan en stadig mer dominerende status. Regjeringen hadde en vaklende maktbase i en elite, som ble delt inn i mange fraksjoner. Det var nyvalg, regjeringen ble erstattet, men det gjorde ikke endre situasjonen. Samtidig var det imidlertid klart at den ekstreme høyre var på marsj. Høsten 1976 brøt ut igjen studenteruro etter eksil ex-diktator Thanom hadde fått lov til å reise Tilbake til landet. Demonstrasjonene ble slått blodig ned av politi og militære, og hundrevis av studenter ble drept. Dagen etter den militære tok makten og pålagte unntakstilstand. Likevel, den nye militære diktatur svakere maktbase enn den forrige.

Etter kuppet i 1976 endte tusenvis av studenter fra Bangkok til geriljaen som var aktive i nordøst og sør i landet. Den nordøstlige delen er fortsatt landets mest underutviklet, og her var allerede i 60-årene utviklet en betydelig geriljabevegelsen - Thailands Patriotic Front - der det forbudte kommunistpartiet spilte en viktig rolle. Bevegelsen utgjorde en reell trussel mot Thanom regimet og amerikanske soldater deltok aktivt i kampen mot den. Den andre viktige geriljabevegelsen var separatist. Det utviklet seg fra 1965 blant de diskriminert Malay minoriteten i sør, og krevde løsrivelse fra Thailand og tilkobling til Malaysia. Denne bevegelsen jobbet med Malayan kommunistpartiet, som spilte en sentral rolle i den malayiske gerilja som var aktiv i grenseområdet mellom de to landene.

 

Militærdiktatur

Etter militærkuppet var forholdet til nabolandet igjen svært spent, inntil en 'statskupp' i oktober 77 brakte en mer "sivilisert" del av den militære rett til makten. Det begynte å liberalisere det politiske liv og tiltrekke seg utenlandske investeringer. Fra 1979 og utover landet for å motta en betydelig strøm av kambodsjanske flyktninger. De ble plassert i flyktningleire nær grensen til Kambodsja og disse raskt utviklet seg til baser for de tre kambodsjanske fraksjoner som kjempet regimet i Phnom Penn. En stor del av den internasjonale "humanitær" hjelp ble kanalisert til disse leirene. Som en del av USAs strategiske politikk i regionen kom Thailand nå igjen til funksjonen som en base for USAs aggresjon mot sine naboer - denne gangen mot den vietnamesiske-støttede regjeringen i Phnom Penn.

Første april 81 fullførte Generelt Sant Chitpatima et kupp med støtte fra yngre offiserer middels, men det ble knust etter tre dager med intens spenning. De yngre offiserer hadde krevd restaurering av demokrati og sosiale reformer. Det ble opprinnelig godkjent av Kongen og statsministeren, general Prem, men etter et par dager viste de mot kuppet plottere. Den yngre offiserer opprør var delvis et resultat av regjeringens tvunget pensjonering av en rekke generaler, men fikk kupp en uvanlig utvikling som de søkte støtte blant de profesjonelle sektorer og studenter, og formulert forslag som var svært uortodoks for Thai militære.Samtidig, den thailandske venstre svekket som følge av krisen som preget den viktigste kraft - Thai kommunistpartiet - som ble delt inn i en provietnamesisk og prokinesisk fløyen.

20. april 83 ble gjennomført valg til Kongressen, og det ga Generell Prem Tinsulanonda nok støtte for ham å begynne sin andre periode som statsminister

På slutten av 84 regjeringen gjennomført en skarp devaluering av den thailandske valutaen. Et trekk som ble kritisert av General Arthit Kamlang-Ek og andre generaler som var tilhengere av den harde linjen. De truet Prem å trekke militær støtte for sin regjering Tilbake, men han gjennomført en rekke politiske manøvrer som skal sikre den militære kompensasjon for devaluering. På veien isolert han Arthit og eliminert ham som et politisk alternativ. Etter et kuppforsøk i september 85 ble Arthit erstattet med General Chaovalit Yongchaiyut stillingen som sjef for de væpnede styrker.

Bangkok blev en gang kaldt østens Venedig
Bangkok blev en gang kaldt østens Venedig pga. sine mange kanaler. Men først blev de forurenet, senere fyldt op, og endelig blev der bygget veje hen over dem. (Solidaritet)

Den politiske ustabiliteten fortsatte i Bangkok. Regjeringen ble gjentatte ganger endret og to ganger var valg. Ved valget i mai 86 var det demokratiske partiet relative flertall, som gjorde det mulig å danne en koalisjon med bly og med general Prem som statsminister.

I samme periode, General Chaovalits omdømme - spesielt på grunn av hans sterke kritikk av den voksende korrupsjon. I april 88 regjeringen ble tvunget til å nyvalg for å unngå en bevegelse av sensur mot Prem. Kritikken av ham var avgjørende for hans lyssky håndtering av offentlige midler og hans inkompetanse fulgt. ferdigstillelse av grensekontroll trefninger med Laos noen måneder i forveien for kontroll av de 3 landsbyer.

I den første rimelig fritt valg siden 76 vant partiet av den thailandske Nation valget. Valget ble skjemmet av omfattende stemme kjøp - en praksis som brukes av de fleste kandidatene. Kong Bhumibol Adulyahed senere spurte Generelt Chatichai Choonhavan å danne regjering, og det var en koalisjon av seks partier som sin base. Thailands nye strongman hadde en sterk bakgrunn i privat sektor. Han var nå i ferd med å gjennomføre betydelige endringer i landets politiske liv, som tradisjonelt hadde vært rettet mot det innenlandske og sikkerhetsspørsmål. Chatichais hadde ideen om å forvandle Indokina fra slagmarken det hadde vært for 40 år for en stor regionalt marked. Han forsøkte å utnytte den begynnende åpning i nabolandet Kambodsja og Laos, og stimulert omfattende Thai investeringer i de to landene.

Økonomiske mirakel

Thailands økonomi vokste enda sterkere, nå i 89 har en årlig vekst på 10,5%. Samtidig setter den ut med både EF og USA. I det første tilfellet kritisert Thailand de omfattende EU subsidier til landbrugspodukter som konkurrerte med Thai på verdensmarkedet. Compaired. USA besto konflikt som Thailand ikke ville godta de nordamerikanske retningslinjer for immaterielle rettigheter. Dette var særlig handel programmer.

Chatichai regjeringen konsentrert om utenrikspolitikk, og hadde ikke jobbet med det innenlandske politiske problemene som alvorlige absolutt fattigdom som de fleste av befolkningen lever under, eller den økende ødeleggelse av miljøet. Den økende tempoet i avskogingen resulterte i 89 til flom, som antas katastrofale proporsjoner på grunn av skogens betydning for regulering av luftfuktighet og ødeleggelse av trær langs elvene. Regjeringen kan forby videre avskoging for å hindre ytterligere skade. Regjeringen oppfordres i samarbeid med Verdensbanken for omfattende planting av eukalyptustrær, men dette ble forpurret av de fattige bøndene, som så den nye kommersielle skog som en alvorlig konkurranse til sine tradisjonelle felles skoger.

 

I mars 91 gjennomførte militære ledet av general Sunthorn Kongsompong en ny kupp, og presenterte et nytt utkast grunnlov for kong Bhumibol Adulyadej. Dette godkjent utkastet, forsvarte militærkupp med "den økende korrupsjon" i den sivile regjeringen og sluttet med det militære i trykking av valget. Som en indirekte konsekvens av militærkuppet gikk fredssamtaler i Kambodsja mer eller mindre til en stillstand som landets regjering fordømte den fornyede Thai støtte for Kambodsjas væpnet motstand. Gjennom 91 Thailand ble styrt av Rådet for bevaring av nasjonale Peace (NPKC) - en militær kroppen ledet av general Sunthorn. I desember gjorde kongen en ny grunnlov, etter som det bør være valg innen 120 dager for å erstatte NPKC kontrollert. Likevel forbeholdt det militære rett til å utpeke 270 uf av 360 senatorer, noe som gir den full kontroll over den nye regjeringen.

I valget den 22. mars 92 var motstanden fra flertallet av stemmene. Det ble fulgt av 15 masse med 2740 akademikere og ut av landets 57 millioner innbyggere, var de 32 velgerne. I begynnelsen av april, General Suchinda Kraprayoon installert som statsminister. Han hadde inntil da vært Chief of Staff og hans regjering hvilte på en liten koalisjon av fem pro-militære parter. Ut av hans regjering av 49 ministre, ble 11 anklaget for økonomiske misligheter i løpet Chatichai regjeringen.

I neste uke 50.000 mennesker deltok i en demonstrasjon som 4 opposisjonspartiene hadde kalt krevende fratredelse av regjeringen. Samtidig startet opposisjonslederen Chamlong Srimuang og 42 andre opposisjonspolitikere på en sultestreik. I slutten av mai, endte mot regjeringen demonstrasjoner i en massakre på hundrevis av døde og sårede. Den militære skjøt direkte inn i folkemengde samlet på Democracy Monument i midten av Bangkok. Demonstrasjonene fortsatte til kong Bhumibol overraskende dukket opp på TV og oppfordret til nasjonal forsoning. Samtidig ga Suchinda sin støtte for konstitusjonell revisjon som ville gjøre det nødvendig for statsministeren å være medlem av parlamentet. Suchinda ville denne endringen selv bli diskvalifisert som statsminister. Videre Srimuang løslatt og gitt amnesti til de mange som hadde blitt arrestert under opptøyene. Mens det ennå var et portforbud i Bangkok åpnet parlamentet debatten om grunnlovsendring, og kongen utnevnte general Prem Tinsulanonda å overvåke denne prosessen.

 

24. May arkivert Suchinda sin avskjedssøknad, og hans visestatsminister Mitchai Ruchuphan overtok midlertidig stilling. I juni vedtok grunnlovsendring og begrenset militær deltakelse i regjeringen. Etter endringen utnevnt kong Bhumibol Anand Panyarachun som statsminister. Han var en respektert politiker som også hadde innehatt stillingen etter militærkuppet i '91

Parlamentet akseptert kongens utnevnelsen av Anand Panyarachun til statsministeren, og dette begynte å sette sammen en regjering som i stor grad kom til å bestå av teknokrater. Samtidig, 12 mai offiserer som hadde vært ansvarlig for massakren i satt til side.

29. juni parlamentet oppløses og nyvalg ble kalt for valget i september. Det ble vunnet av det demokratiske partiet, som tok 79 seter i Representantenes hus. 23. september introduserte en ny koalisjonsregjering ledet av antimilitaristen Chuan Leekpai. 19. mars 93 han publiserte en ny økonomisk program som ville være utformet for å tiltrekke seg flere utenlandske investeringer. Det er spesielt å tiltrekke seg utenlandske selskaper ville være kostnaden på arbeidskraft, som var lavere enn i de andre landene i regionen.

Rismarker i det nordlige Thailand. Trods industrialisering og udvikling af turisme, spiller risproduktionen fortsat en vigtig rolle.
Rismarker i det nordlige Thailand. Trods industrialisering og udvikling af turisme, spiller risproduktionen fortsat en vigtig rolle.

 

Finansminister Tarrin Nimmanahaemindas planlegger også inneholdt økonomisk støtte til landsbygda for å redusere den interne folkeforflytninger, stimulere arbeidsledige fra byene for å slå Tilbake til landet og dempe utemmet befolkningsveksten i hovedstaden Bangkok. Budsjettunderskuddet på 93 ble satt til $ 2,2 milliardar kroner eller 0,9% av brutto nasjonalprodukt. Regjeringen forsvarte underskuddet med behovet for å investere i infrastrukturprosjekter, som det var målet å utvikle Thailand til en regional makt med kapasitet til å investere i nabolandene Laos, Vietnam og Kambodsja.

Men Thailand står overfor mange problemer i denne prosessen, hvorav de viktigste er folk dyp fattigdom og spredning av AIDS. Opposisjonen anklaget statsminister Leekpai for å være for treg og utilstrekkelig i møte de mest umiddelbare problemer. Den 10-12. juni 93 gjorde motstand derfor en bevegelse av sensur mot ham, som han overlevde med 204 mot 153 stemmer.

Landet er plaget også av en rekke politiske problemer. Leekpais egen ærlighet er ennå ikke avhørt, men flere av hans ministre, som har vært involvert i ulovlige aktiviteter. I tillegg komplette søksmål mot kupgeneralen Manun Rupkachom og tidligere statsminister Chatichai Chunhavan og Anand Paniachurun​​. Det er spesielt irked opposisjonen var avbrudd i prosessen med Montri Pongpanich, leder av det sosialdemokratiske Action Party, som også ble tatt med i regjeringen, og derfor hadde full immunitet.

I den sørlige delen av Thailand, den muslimske separatistbevegelsen støtte fra fundamentalistiske leder Nik Abdul Aziz Nikmat som er guvernør i Kelantan i Malaysia og i opposisjon til den malaysiske staten ledet av Mehathir Mohamed. Under 93 var en rekke voldelige hendelser med religiøs bakgrunn sted i Thailand.

For å styrke sin regionale lederskap Chuan tettere bånd med Kina og Indonesia, og i oktober avskåret den thailandske regjeringen offisielt den hjelpen de siden 1979 hadde gitt Khmer Rouge i Kambodsja. Ved utgangen av året var det tett kontakt mellom Thailand og Brasil en visning. utlevering av den brasilianske finansmann og store svindler Paulo Cesar Farias, som i november var tilbakeholdt i Bangkok.

I januar 94 regjeringen godkjent en reform for å liberalisere banksystemet. Reformen åpnet inkludert opp for utenlandske banker å åpne filialer i forskjellige byer rundt om i landet. I juli en felles oljeleting selskap bestående av Shell og Total opp 7 konsesjoner etter bruk $ 22 millioner på leting uten resultat. Konsesjonsområde som det hadde vært i 91 dekker et område på 20.000 km2 i den nordøstlige delen av landet. Under hele prosessen, de utenlandske konsesjon selskaper bare funnet en gassansamling, men det var ikke lønnsomt.

1994 ble preget av økonomisk stabilitet og vekst, men i det politiske feltet, ble situasjonen stadig mer anspent. Parlamentet ble oppløst og den andre juli 95 ble avholdt nyvalg. Det ble vunnet av Thai Nation Party med 25% av stemmene mot demokraten 22%. Lederen av den vinnende part, dannet Banham Silapa-Archa en ny regjering støttet av flere av de mindre partiene. Et forslag til grunnlovsreform utløst en langvarig debatt i parlamentet. Forslaget innebar en reduksjon i Senatet størrelse og makt, og en reduksjon av stemmerettsalderen til 18 år. Det kunne ikke være noen endelig avgjørelse på grunn av beskyldninger mellom partene og parlament generell mangel på stabilitet i 95te


 

Silapa-Archa regjeringen ble kraftig kritisert i pressen, da det viste seg at en rekke statsråder hadde vært utsatt for gransking etter kuppet i '91 Som en rekke militære menn dukket opp med hint av militærkupp under et radioprogram, sa statsministeren at kuppet "av fortiden".

Inflasjonen i 95 var 6,5%, National Bank karakterisert som "håndterbare". Med en årlig vekst i folketallet på 1,5% og en vekst i BNP på 8,3% ble Thailand i 96 fortsatt på listen over økonomiske mirakler.

I november 96 Chavalit Yongchaiyudh utnevnt til ny statsminister med 125 ut av Representantenes hus '393 medlemmer bak seg. Leekpais partiet hadde å gjøre med 123 seter. Yongchaiyudh kom over noen samlet en koalisjonsregjering i tillegg til sitt eget parti besto av Chart Pattana med 52 seter, Social Action Party med 20, Prachakorn Thai med 18 og noen mindre partier.

1997 Finanskrise

Thailand var sommeren 97 stupte inn i en dyp økonomisk krise, som ble forverret av skandaler og banker desperat redningsoperasjoner. Krisen førte til finansminister måtte gå TILBAKE og mange selskaper måtte stenge.

I august 97 endte utarbeidelse av konstitusjonelle reformer, blant annet bør bidra til å redusere korrupsjon, etablere rettighetene til borgerne og eliminere den militære innflytelse i Senatet. Med utsiktene til å miste makt avvist regjeringspartiene utgangspunktet reform, men de ble tvunget til å akseptere det, siden det ble godkjent av den militære og kong Bhumibol. Det ble til slutt vedtatt av Stortinget 11. oktober.

I november 97 tok Chuan Leekpai igjen stillingen som statsminister. Den thailandske valutaen - baht - var fordi siden begynnelsen av krisen 4 måneder tidligere ble devaluert med 37%. Krisen fortsatte gjennom året, da BNP falt med 8%. 1,8 millioner (6%) var arbeidsløse, og regjeringen lovet å sparke 200.000 av de 1,5 millioner offentlige tjenestemenn. IMF ga landet et lån på 17,2 milliarder kroner. dollar, men bedt om å returnere en rekke krav. I tillegg til oppsigelser i offentlig sektor, bør regjeringen selge 59 statlige selskaper, inkludert telefontjeneste, elektrisitet tjenester, petrokjemisk noen ganger strek og finanssektoren.

 

I mars overlevde statsministeren en tillit stemme og utvidet ytterligere sin koalisjon, som Chart Pattana med sine 51 seter i parlamentet vedtok også å gå inn. Regjeringen først bestemte å ikke fornye sin arbeidstillatelse for en halv million innvandrere, men til slutt ga etter for press fra risdyrkerne og andre arbeidsgivere som utnytter billig arbeidskraft og autorisasjon selv 95000 nye arbeidstillatelser.

Etter flere måneder med spenning ifht. Politiske flyktninger fra Myanmar regjering krevde at disse ble registrert med FNs høykommissær for flyktninger UNHCR skal bosettes. Deportasjoner fortsatte gjennom hele 1999 og i november annonserte regjeringen at den ønsket å deportere ytterligere 700 000 arbeidsinnvandrere til jobbene sine for arbeidsledige Thais. Men i januar 2000 tillot regjeringen å presse fra arbeidsgivere når utenlandske arbeidstakere å gå inn i landet for å delta i innhøstingen.

Valget i mars 2000 til velge senatorer ved direkte valg var preget av en lamg antall uregelmessigheter. Election Commission avvist 78 av de 200 folkevalgte senatorer, som ble anklaget for korrupsjon og svindel. To av senatorene ble forkastet koner henholdsvis Interiør og Justice. Det var første gang at senatorer ble direkte valgt.

A.J. og  Guia del Mundo

lest mere her på engelsk:

History of Thailand - Thailand history, culture and background country
 Facebook

En bit av Thailand historie

Copyrights - 2023 - Chaam.org

Cha-Am Property